fredag, marts 11, 2005

Etikette for behandling af Koranen


Dette er hvad utallige muslimer i dag fuldstændigt har glemt: Respekt for kilderne, herunder især den hellige Qur'ān og Profetens (Allāhs fred og velsignelser være med ham) Sunna.

Men denne respekt har også to aspekter; den helt basale etikette for behandling af Koranen - helt fysisk, og derudover intellektuel brug af Koranen - for at forstå indholdet og implementere indholdet.

Vi ser folk i dag, der udviser total mangel på respekt for begge disse aspekter. Folk der ikke er i en tilstand af wudū' (rituel renhed), og som tager tilfældige Koranvers frem, tolker dem helt bogstaveligt, og forsøger dermed at påvise at noget de siger er korrekt. Disse er folk der hverken har forstand på den indre eller den ydre behandling af Koranen.

Med ét fejer man hele formålet og hele konceptet med en autentisk tafsīr (eksegese) væk; det er pludselig helt ligegyldigt hvornår det relevante vers blev åbenbaret, i hvilken kontekst, hvordan Profeten (Allāhs fred og velsignelser være med ham) implementerede verset, og hvad der egentlig står i de klassiske tafasīr (eksegeser)!

Den samme elendige behandling udsættes Profetens (Allāhs fred og velsignelser være med ham) Sunna og Hadīth-litteratur også for. Og samtidig er man ubehøvlet og fuldstændig respektløs, idet man vover at berøre disse hellige tekster uden wudū'.

I det smukke og ekstremt anerkendte værk, Ash-Shifa, beretter Qādi ‘Iyād at Qādi Jarir ibn 'Abdu'l-Hamid engang spurgte Imām Mālik om en hadīth mens han stod op, og Imām Mālik beordrede at han blev arresteret. "Men han er en Qādi (dommer)", var der nogle der sagde, hvortil Imām Mālik svarede: "En Qādi burde have mere adab (respekt, etikette)!" (Se Qādi 'Iyāds Ash-Shifa, under kapitlet: On the esteem of the Salaf for the transmission of the hadīths of the Messenger og Allāh).

Det er essentielt for enhver muslim at elske og respektere Allāh og Sendebudet, og hvordan kan man underkaste sig Allāh, når man er respektløs og ubehøvlet overfor det som Han har sendt os? Koranen er den mest ophøjede bog af alle, og Profeten (Allāhs fred og velsignelser være med ham) er den bedste skabelse af alle. Det mindste muslimer kan gøre, er at udvise oprigtig kærliged og respekt; det er en helt grundlæggende og basal ting som hele ens Islām faktisk bygger på. Enhver der ignorerer disse ting, har ikke forstået det mest grundlæggende budskab i Islām.

Må Allāh give os oprigtighed i kærlighed og respekt for Allāh og Hans Rasūl (Allāhs fred og velsignelser være med ham) og de retskafne, og alt hvad der har med Allāh og Hans Sendebud (Allāhs fred og velsignelser være med ham) at gøre. Āmīn.