torsdag, marts 17, 2005

Muwatta af Imam Muhammad ibn al-Hasan


Imām Muhammad ibn al-Hasan ash-Shaybānī (d.189 h), var en af de to primære elever af Imām Abū Hanīfa (Allāh være tilfreds med ham), og en anerkendt mujtahid af højeste kaliber. Foruden fiqh, var han kendt for at berette ahādīth, og han har berettet ahādīth fra mange af de største 'ūlamā fra sin tid, heriblandt Imām Mālik ibn Anas (Allāh være tilfreds med ham). Imām Ash-Shāfi'ī (Allāh være tilfreds med ham) berettede fra ham, såvel som andre fremtrædende lærde.

Imām Mālik ibn Anas (Allāh være tilfreds med ham) samlede sit berømte værk, Muwatta, over en periode på 40 år, og præsenterede "den velbetrådte vej" for Madīnas folk. Dens status er sådan at alle de store autoriteter i fiqh og hadīth fra de fire lovskoler anerkender dens autenticitet.

Imām Ash-Shāfi'ī (Allāhs være tilfreds med ham) sagde:

"I do not know of any book of knowledge on earth which is more correct than the book of Mālik"
Der er mange overleveringer af Imām Māliks Muwatta, men Imām Muhammads overlevering er særlig af flere grunde: (1) Den er ikke fra en Mālikī, men fra en af de to største imāmer fra Hanafī skolen; (2) den indeholder nogle yderligere ahādīth i forhold til de andre overleveringer af Muwatta; (3) Imām Muhammad angiver det standpunkt han opfatter som stærkest efter hver hadīth, og nogle gange er dette i enstemmighed med Imām Māliks standpunkt, mens det andre gange afviger lidt og i stedet angiver Imām Muhammad det standpunkt som Imām Abū Hanīfa udtrykte, eller som gør sig gældende i Hanafī skolen.

Hvor om alting er, udtrykte Imām Ibn Hajar al-'Asqalānī dette værks autenticitet i ret klare ord, da han skrev:
"The unqualified truth is that all of the Muwatta is sahīh without any exception!"
Dette værk er ikke kun interessant for folk der følger Hanafī skolen, men er interessant for enhver der har interesse i Hadīth studier.

Dette fantastiske værk kan bl.a. købes fra følgende boghandlere:
Al-Rashad.com
Kitaabun.com